Koelen / Vriezen

 • Q: Hoe kan ik de inhoud van mijn koelkast bewaren als de stroom uitvalt?

  Wanneer de elektriciteit uitvalt, kunt u het beste het elektriciteitsbedrijf bellen om uit te zoeken hoelang men verwacht dat het probleem duurt. Indien de stroom minder dan 24 uur uitvalt, blijft de inhoud van uw koelkast/diepvriezer goed indien u de deuren zoveel mogelijk gesloten houdt. Indien het probleem langer dan 24 uur duurt, kunt u de inhoud van een diepvriezer het beste in een vries- of koelbox opbergen. Voeg er indien mogelijk ijs aan toe. Een diepvriezer die volledig gevuld is, blijft langer koud dan een gedeeltelijk gevulde diepvriezer. Als de inhoud uit vlees bestaat, blijft de inhoud ook langer koel dan wanneer de inhoud uit bakkerij-producten bestaat. Voedingswaren die eenmaal ontdooid zijn, moet u niet opnieuw invriezen!

 • Q: Wat is een NoFrost systeem?

  Dit systeem 'droogt' de lucht en gaat zo ijsvorming tegen. U hoeft uw diepvriezer minder vaak of helemaal niet te ontdooien. Dit kost extra energie en werkt alleen goed als er voldoende ruimte tussen de producten in de diepvriezer zit.

 • Q: Ik moet mijn diepvriezer vaker ontdooien dan in de gebruiksaanwijzing staat. Hoe komt dat?

  De afsluitstrip van de deur kan versleten zijn. Als u de deur sluit met een papiertje ertussen, mag u dat er niet makkelijk tussenuit kunnen trekken.

 • Q: Kan ik mijn koelkast onder het aanrecht plaatsen?

  Ja, maar let er wel op dat de koelkast nog voldoende ventilatieruimte heeft.

 • Q: Hoe krijg ik vieze luchtjes uit de koelkast?

  Maak de koelkast schoon met een mild schoonmaakmiddel of met een oplossing van soda in water (één eetlepel soda op vijf liter water). Ook een oplossing met citroen en azijn is effectief tegen nare geurtjes.

 • Q: Hoeveel ruimte moet ik vrijhouden rondom mijn (inbouw)koelkast?

  Voor vrijstaande koelkasten geldt: aan de zijkanten zo'n 5 cm en aan aan de boven- en achterkant ongeveer 10 cm. Zo wordt de warmte sneller afgevoerd en gebruikt het apparaat minder energie. Bij inbouwkoelkasten is de ventilatieruimte bij de inbouwmaten inbegrepen.

 • Q: Wat is het verschil tussen een koel/vriescombinatie en een dubbeldeurskoelkast?

  Een koel/vriescombinatie heeft twee thermostaten. De temperaturen voor het koelkastgedeelte en het diepvriesgedeelte zijn dus afzonderlijk in te stellen. Een dubbeldeurskoelkast heeft één thermostaat.

 • Q: Hoe kan ik het beste mijn koelkast reinigen?

  Maak de koelkast eenmaal per maand proper om te voorkomen dat er onaangename luchtjes ontstaan. Ruim vlekken en gemorste vloeistoffen direct op. Haal bij het reinigen alle losse onderdelen uit het interieur. Gebruik een zacht reinigingsmiddel of schoon water en een zachte doek of spons.

  Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, schuursponzen of staalwol. Gebruik ook geen keukenpapier of schuurmiddel. Luchtjes kunt u verwijderen door proper te maken met water waarin een eetlepel zachte zeep is opgelost.

  Maak inox en geschilderde oppervlaktes met een zachte doek of spons proper en gebruik een zacht reinigingsmiddel.

 • Q: Op welke temperatuur moet ik mijn koelkast instellen?

  Gemiddeld 3 à 4°C met een onder- en bovengrens van respectievelijk 0 en 7°C. Laat de temperatuur liever niet in de buurt van de 7°C komen, want dan bederft uw eten sneller.

 • Q: Hoe kan ik de plastic deurgrepen reinigen?

  De deurgrepen kunnen vettig worden bij veelvuldig gebruik. De grepen kunt u reinigen met een niet-aggressief schoonmaakmiddel en een zachte doek of spons.

 • Q: Werkt een koelkast of diepvriezer goed in een erg warme of erg koude ruimte?

  De omgevingstemperatuur is belangrijk voor het goed functioneren van een koelkast of diepvriezer. De temperatuur van de ruimte moet liggen tussen de 4°C en de 32°C. Bij temperaturen onder de 4°C bestaat de kans dat het apparaat nooit aanslaat, hetgeen niet goed is voor het koelsysteem. Bij temperaturen boven de 35°C zal het apparaat extra veel energie gebruiken.